Milan Mrkáček

Důsledky sankcí vůči Rusku

4. 08. 2014 16:58:31
Po vyhlášení sankcí EU proti Rusku si málokdo u nás uměl představit, že důsledky pocítí i naše země. Ale je tomu tak.

Zatím jsme mohli pozorovat „jen“ odvetná opatření Moskvy, která se dotkla hlavně Polska – zákaz dovozu polského ovoce. Poláci se k tomuto, pro ně citelnému, opatření postavili čelem. Nežehrají na EU a snaží se „podržet“ své zemědělce kampaní pro zvýšení spotřeby ovoce v samotném Polsku.

A nyní začínáme pociťovat obdobný problém jako naši severní sousedé, byť způsobený samotným embargem (a ne odvetou Moskvy). Jedním z prvních důsledků pro české hospodářství je zákaz vývozu do RF leteckých motorů pro malá letadla, vyráběných ve Velké Bíteši. Jako běžní občané nemůžeme podpořit tuto českou firmu stejným způsobem, jako učinili Poláci. V tento okamžik by ale měla zafungovat vláda, respektive Ministerstvo financí a nalézt řešení, které by pomohlo této firmě. Stát soukromé společnosti nemůže kompenzovat zisk, ale určitě by MF mohlo přislíbit majiteli firmy daňové zvýhodnění či daňové prázdniny, jaké dostávají zahraniční investoři budující v ČR nové továrny. Byť se embargo netýká zakázek již uzavřených a je omezeno jen na určité technologie, hlavně technologie spojené s dodávkou zbrojních a těžařských zařízení, lze očekávat, že uvedená firma nezůstane v tomto problému osamocená.

Dnes je naše ekonomika orientovaná na západní trhy, hlavně Německo. A tak sankce namířené proti Rusku nebudou mít hlubší dopad na naší zem. Ale i kdyby měly, není možné se bát vystavit agresora sankcím s odůvodněním, že sankce sami ucítíme... Pokud by tomu tak bylo, pak by se, při dnešním stavu ekonomické globalizace, žádný stát světa nemusel bát harašit zbraněmi vůči svému sousedovi – cítil by se nepostižitelným. A že nás sankce „bolí“? Ano, ale sankciovaného bolí více.

Ostatní země EU také pocítí dopady těchto sankcí. Např. Německo odstoupilo od smlouvy o dodávce sotisfikovaného vojenského simulátoru v ceně přes 120 mil. Euro. A to i přes to, že kontrakt byl uzavřen před vyhlášením sankcí a tak se na něj sankce nevztahovaly.

Ukažme Rusku, a dalším případným agresorům, že už neplatí komunistická formulace slova kapitalista = „kapitalista je člověk, který nám prodá lano, na kterém ho oběsíme“.

Autor: Milan Mrkáček | karma: 15.03 | přečteno: 1312 ×
Poslední články autora