Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Mě se myšlenka nějakého základního kurzu, výcviku, docela líbí, protože jsou věci, které by prostě člověk znát měl. Klasická vojna, to znamenalo ukrást člověku rok a dříve dva roky života naprosto zbytečně, ačkoli se najdou případy, které na to vzpomínají se slzou v oku. Nicméně většina lidí asi tuší, že by se ty dva roky či i ten jeden dalo prožít zábavněji a pro život užitečněji než si rovnat skříňku. Ale nějaká zkrácená varianta, která by znamenala důležité informace, výcvik se zbraní atd., by vůbec nebyla marná.

2 0
možnosti
Foto

Tak jedno je jisté - ani za nás, kdo jsme sloužili poctivé dva roky, neznal nikdo z odvedenců (většina, co nežrala branný výcvik před vojnou...) po nástupu k útvarům vojenské hodnosti, neuměl "zdravit", a samozřejmě neuměl napáskovat zásobník. To všechno se naučil během měsíce v přijímači - pokud nebyl íqvé tykve. Co je dnes myslím hodně žalostné je fyzická kondice kluků, kterých by se dejme tomu branná povinnost týkala. Až na výjimky jde o kloučky s rameny jako sešláplý rýč, bez výdrže a schopnosti pohybovat se. Ti by trpěli jako zvířata, kdyby měli najednou projít byť jen jedním dnem přijímače, jaký jsme měli v dobách svého mládí my. Tím se nechci nějak vyvyšovat nad dnešní mladé lidi, ale v podstatě kopíruju i názor odborníků. V sobotu večer jsem využil v Praze Muzejní noc, a navštívil jsem vojenské muzeum na Žižkově. Před ním byla možnost si zastřílet ze vzduchovky. Na nějakých 5 - 6 metrů nebyla většina mladých kluků schopna trefit terč ve tvaru panáčka o velikosti toho největšího cca 10x15 cm. O těch menších terčích ani nemluvím. Když jsem to viděl, tak jsem si říkal, že něco takového snad ani není možné. Bylo to možné...

0 1
možnosti
Foto

"...kopíruju i názor odborníků..." ;-D

Vladimíre, nepřítel bude pravděpodobně větší než 10x15 cm, takže toho snad ti kluci trefí ;-)

2 0
možnosti
ZO

jak to tak čtu, tak až se tady začnou roztahovat arabáši tak tady bude jen národ zbabělců...chlapci je mi vás úpřímně líto.to je fakt trága číst tak hloupé příspěvky...

0 2
možnosti
Foto

Myslím, že tenhle nápad...nepřinese nikomu nic :)

2 1
možnosti
MK

"V první fázi by odvodová komise vybrala vhodné adepty a ti by následně podstoupili minimálně tříměsíční výcvik" - mám tomu rozumět tak ,že pro někoho by byla vojna povinná a pro druhého nikoliv? Jak Vás něco tak šíleného vůbec mohlo napadnout?

Kromě toho si myslím, že pokud by některé ročníky byly mobilizovány, pak by to bylo jistě proto, aby odvraceli akutní nebezpečí pro stát a v takové chvíli vůbec nezáleží na tom, jestli umí pozdravit.

1 0
možnosti
ZK

Z76d36e10n60a 63K39o83č26í

15. 6. 2014 19:30

Takže bychom mohli takto zaměstnávat nezaměstnané ;-)?

Pár měsíců by dělali, jako že něco dělají a pak by šli na sociálku pro podporu. ;-D

0 1
možnosti
Foto

J50a21n 72R91ý91z39n70a13r

15. 6. 2014 16:11

Dobré téma .... tříměsíční kurs survivalu s trochou pořadovky a střelby by určitě byl společnosti ku prospěchu.

R^

2 4
možnosti
MT

Jak můžete vědět, co by mě bylo ku prospěchu?

3 1
možnosti
MK

M62i33l22a72n 54K71e41s83l

15. 6. 2014 15:15

Zadarmo by to nebylo.Jednou za život být na vojně tři měsíce je na nic.Již po roce fysička fuč a návyky,jestli vůbec nějaké byly,také.Kdoví zda pravidelné opakování n x po třech letech by nějak ke zvýšení bojeschopnosti přispělo.Ten, kdo by šel na vojnu( učit se šarže) , by musel opustit zaměstnání.Vojáci by mu museli refundovat mzdu,možná i platit sociální a zdravotní pojištění a kdo ví co ještě.V armádě by musel vzniknout nový obor,který by evidoval,kontroloval,vyzýval,školil,uvolňoval.Hodilo by ta nějaké výhodné fleky pro nadbytečné oficíry,ale za nemalé peníze.Branci by pravděpodobně již při druhém opakovacím cyklu zastávali u firem vyšší funkce a z jejich uvolňováním by byl problém,o ženách a dětech ani nemluvě.Vznikl by prostor pro korupci.Takové rychlokvašené domobraně by bylo riskantní svěřit zbraň,aby neublížila bližním více než nepříteli.Němci využívali bojové rychlokvašky v 1. i 2. světové válce.Moc se jich jejího konce nedožilo.Kdyby nedejž Bože došlo k válce,tak by všichni museli stejně projít nějakým rychlovýcvikem-někteří by se však nemuseli učit šarže.

2 0
možnosti
PK

P12a42v90e93l 45K82u18r95a13l

15. 6. 2014 15:58

Ono ruku na srdce - v bojové zóně se distinkce stejně nenosí.

Jediné co voják potřebuje vědět jsou 3 stupně velení nad ním. Takže i znát šarže je poměrně zbytečná věc.

Tedy v armádě která má bojovat a ne chodit parádním krokem po náměstí. 4lověk dostane velitele a má dělat co ten mu řekne. je jedno jestli je to poručík a nebo generál.

1 2
možnosti
JB

Nic ve zlém , ale vojna dělala z mladého muže chlapa. Dnes jsou to pouze rozmazleni chlapečkové , kteří si mysli jak jsou moudří. Čest výjimkám a jejich dost , provádět základní výcviky by jim určitě neublížilo. [>-]

2 0
možnosti
MT

Vojna skutečně dělala z mladého muže chlapa. Potvrdilo mi to mnoho záložáků - konkrétně uváděli takové chlapské ctnosti jako kouření, zašívání, fixlovaní a krádeže všeho nepřišroubovaného. A šikanu, samozřejmě. Jen pořád nerozumím tomu, proč zrovna tyhle věci naše společnost tak postrádá.

0 1
možnosti
JF

J13a32n 10F76r67o26l57í62k

15. 6. 2014 14:46

Jediné co by mělo smysl bez zbytečných nákladů by bylo víkendové cvičení v blízkosti bydliště a to ve střelbě z ručních zbraní, základy maskování, pyrotechniky a nějaká lehčí opičí dráha. Nevím jak to mají ve Švýcarsku, ale tamní způsob domobrany bych bral jako vzor. Také Holanďané cvičí něco jako civilní obranu.O klasickém odvodu a platbě nákladů na delší pobyt ve vojenských zařízení  (včetně náhrad ušlého zisku) by se nemlěo uvažovat.

4 1
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1351x
"Obyčejný" občan, kterému není lhostejný svět kolem.

 

Seznam rubrik