Kdo bude příštím prezidentem ČR?

24. 02. 2015 13:49:01
Miloš Zeman je prezidentem již/teprve dva roky. To znamená, že volba nové hlavy státu nás čeká již/až za tři roky. Kdo pro tyto volby přichází v úvahu? Možní kandidáti:

Troufnu si tvrdit, že stávající prezident Miloš Zeman bude mít snahu svou volbu obhájit (tedy za předpokladu dobrého zdravotního stavu). Přestože tvrdil, že bude prezidentem všech, tuto úlohu nezvládl. Naopak se mu podařilo rozdělit společnost na své vyhraněné zastánce a ještě vyhraněnější odpůrce. Jde o jednu z mála (možná jedinou) aktivit, ve kterých několikanásobně překonal své předchůdce. Zda oprávněně či neoprávněně, je na zvážení každého z nás, ale domnívám se, že tato jeho „vlastnost“ ho diskvalifikuje z pozice favorita příštích voleb.

V minulých týdnech informoval veřejnost o své budoucí kandidatuře na post prezidenta senátor Zdeněk Škromach (http://zpravy.idnes.cz/zadny-vtip-kandidaturu-na-prezidenta-beru-vazne-prohlasil-skromach-11q-/domaci.aspx?c=A150202_150503_domaci_fer). Tento politik, mající neutuchající zálibu v pořizování „SELFIEček“ , je velmi aktivní na internetu, hlavně na sociálních sítích. Dá se očekávat, že s blížícími se volbami bude jeho i-aktivita narůstat. Je otázkou, zda-li by zrovna místopředseda Senátu P ČR dokázal opět sjednotit národ – charizmem ideového sjednotitele ani dostatečným taktem zrovna neoplývá. Uškodit mu může i jeho role v povolebním guláši po volbách do PSP ČR v roce 2013, kdy se scházel za zády předsedy své strany s prezidentem (kujme pikle, kujme pikle) – nepochybuji, že jeho političtí oponenti mu toto ještě připomenou. A ideální dobou bude předvolební boj.

V minulých volbách se, pro velkou část obyvatel překvapivě, probojoval do druhého kola volby Karel Schwarzenberg. Zatím se ke své případné účasti v příštích volbách nevyjádřil, ale považuji to za málo pravděpodobné. Jeho osobnost si udržuje vysokou oblibu u velké části národa /množství podporovatelů na FB: 232tis., oproti množství podporovatelů Z. Škromacha na FB: 3tis./, ale současně má velké množství odpůrců. To by opět nepřispělo k „narovnání“ vztahů. Pochopitelně jeho případnou kandidaturu může ovlivnit i zdravotní stav.

Z politicky neaktivních osobností se profiluje jako vhodný kandidát armádní generál Petr Pavel, v současnosti náčelník Gen. štábu AČR, který si zanedlouho převezme předsednictví Vojenského výboru NATO. Na první pohled se může jevit jeho současná služba v armádě jako hendikep, ale pravdou je, že díky ní není vůbec svázán se žádnou politickou stranu v ČR. A to je právě to pověstné „NĚCO“, co by mohlo spojit současné rozhádané občany/voliče. O jeho osobních kvalitách svědčí i vysoká vyznamenání, která obdržel – mj. Řád čestné legie. Jeho (pravděpodobně) jedinou nevýhodou je, že by se musel vzdát své vojenské kariery. Některým lidem se také nemusí líbit představa, že by hlavou státu byl voják (i když třeba bývalý)... Na jeho podporu již vznikla na FB skupina „Petr Pavel prezidentem“, která každým dnem zvyšuje svůj počet podporovatelů (aktuálně cca 4,5tis.).

S blížícím se termínem voleb budou jistě přibývat další kandidáti. Kdo by mohl přibýt?

Napadá mě jméno Zdeňka Svěráka – osobnost mající charisma, inteligenci. Jeho kandidaturu si určitě umí představit i širší veřejnost. Opět jeho nenapojení na stávající politickou garnituru může být výhodou. Nevýhodou naopak může být jeho „přílišné“ spojení se „showbyznysem“ – vzpomeňme, jak byla dramatická činnost vyčítána Václavu Havlovi...

S rolí prezidenta by se určitě uměl vypořádat i Josef Tošovský, bankéř (bývalý guvernér ČNB) a politik. Jeho popularita (i přes určité zmizení z očí veřejnosti) pochází z dob, kdy byl ministerským předsedou přechodné vlády. Jeho volební pozici by ale určitě ztížily temné mraky z minulosti, kdy v roce 2007 byl osočen ze spolupráce s StB - která se však neprokázala. Jeho oponenti by tuto kauzu nepochybně znovu otevřeli.

V minulých volbách sice neuspěla, přesto není těžké představit si na pozici první prezidentky v historii ČR Zuzanu Roithovou. Tato dáma, s bohatými zkušenostmi s domácí i mezinárodní politickou sférou, bohužel není tolik populární mezi širokou veřejností – dle mého názoru u ní schází větší dravost v prodeji sama sebe do médií. Otázkou zůstává, bude-li chtít podruhé vkročit do téže řeky.

Asi není těžké odhadnout kandidaturu Jany Bobošíkové, která kandiduje takřka vždy a na vše. Současný poslanec Tomio Okamura se jeví jako další adept na kandidáta, byť s pramalou šancí na zvolení. Možná i další z minulých kandidátů učiní druhý pokus, např. Jiří Dientsbier ml. si v poslední volbě nevedl vůbec zle (skončil čtvrtý).

Určitě se ještě dočkáme dalších jmen. Která by napadla Vás?

Autor: Milan Mrkáček | úterý 24.2.2015 13:49 | karma článku: 19.51 | přečteno: 5804x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 10.43 | Přečteno: 86 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 113 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 203 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 162 |
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1351

"Obyčejný" občan, kterému není lhostejný svět kolem.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...