Důkazy? Na co? Proč?

 Neustále slyšíme, čteme: "Předložte důkazy o ruské podpoře separatistům!". Ale proč??? Tyto důkazy nikoho nepřesvědčí.

 Lidé, kteří jsou přesvědčěni o ruské podpoře separatistům, nové a další a další důkazy už nepotřebují. A ostatní žádné důkazy nepřesvědčí.

 V minulých měsících, týdnech a dnech jsem pročítal mnoho článků o dění na Ukrajině. Velmi zajímavé byly debaty probíhající pod samotnými články. Obvykle s opakujícím se scénářem - jedna strana hájí svůj názor o ruském vměšování do dění na Ukrajině a druhá strana oponující a požadující DŮKAZ (pro potřeby tohoto článku nazvaná "nevěrci").

 Začalo to vlastně už Majdanem, ale teprve údálosti na Krymu strhly lavinu debat a požadavků na důkazy:

 Rusko popírá účast svých vojenských jednotek při odtržení Krymu. V médiích je mnoho fotek neoznačených vojáků, evidentně z RF (dle výzbroje a výstroje) - nevěrci tvrdí, že jde o domobranu a požadují důkaz ruské účasti. Po skončení krymské anabáze prezident Putin vyznamenává ruské vojáky za účast na operaci. Jeden by řekl, že větší důkaz už ani neexistuje... Vidíte? Ruská armáda tam byla a Putin je teď za to vyznamenal! Omyl. Nevěrci přichází s argumentem: "Ano. Ruští vojáci tam byli, mají tam přece základnu...". Vysvětlování, že základnu mají v Sevastopolu a Sevastopol není celý Krym - marná snaha.

/Mimo téma: za pronájem základny v Sevastopolu platila Moskva Kyjevu i nižší cenou plynu.../

 Rusko popírá účast svých vojáků v bojích na východě Ukrajiny, popírá i podporu separatistů. Nejprve se v tisku objevují první zprávy o ruské podpoře. Nevěrci požadují důkazy. Objevují se satelitní fotky ostřelování kyjevských jednotek zpoza ruské hranice - Rusko popírá, nevěrci s ním. V tisku se objevují první fotky evidentně ruské vojenské techniky - nevěrci tvrdí, že jde o zbraně dezertérů a zbraně kořistní. Ukrajina zajme ruské výsadkáře - ti, pochopitelně, zabloudili.... A tak dále, a tak dále.

 Důkazy se objevují stále nové, ale bez jakékoliv změny stavu "požadavku na důkazy". Naposledy byly zveřejněny fotky tanků, užívaných separatisty, které Ukrajina nemá ve výzbroji. A argument nevěrců? Není evidentní kde byly fotky pořízeny...

 Jaké důkazy by tedy přesvědčily tyto lidi? Absolutně žádné. My jsme pro ně jednoduše ovce, které podlehly tlaku západní propagandy. Oni jediní mají své zdroje informací, které jsou čisté, pravdivé. Vše ostatní je propaganda.

 

PS: Nejvíce mě baví argument: "Pokud by mělo NATO důkazy, už by je zveřejnilo.". Ano, zveřejněno už bylo dost důkazů. Ale přistupme na to, že by existoval důkaz, který by je přesvědčil. Jeho zveřejněním zdrojem NATO by však automaticky došlo k jeho znehodnocení, protože jedním z nejčastějších argumentů nevěrců je "...podívej se na zdroj tvé informace...."

Autor: Milan Mrkáček | sobota 6.9.2014 23:57 | karma článku: 18,95 | přečteno: 1043x
  • Další články autora

Milan Mrkáček

Těžký den Velitele

1.4.2015 v 23:07 | Karma: 25,26

Milan Mrkáček

Dva důvody obhajoby Kremlu

22.2.2015 v 15:12 | Karma: 27,05

Milan Mrkáček

Nejsme jako oni - po 25 letech

19.2.2015 v 22:30 | Karma: 17,67