Milan Mrkáček

Přesvědčí výsledky vyšetřování někoho?

20. 07. 2014 10:31:58
Hledání viníka sestřelu civilního letadla nad východní Ukrajinou rozdělilo český národ (a nejen ten) na tři skupiny.

První (a nejmenší) věří jedné z teorií spiknutí – za sestřelení mohou ilumináti, Izrael, CIA, .... Tito konspirátoři ze svých teorií zatím vynechali snad jen mimozemšťany. I když i tato teorie možná ještě přijde.

Byť zatím nebyly zveřejněny žádné přímé důkazy a vyšetřování je teprve na začátku, dílčí informace jednoznačně ukazují, jako na viníky této tragédie, na proruské separatisty – chlubení se získáním raketového systému Buk, zpráva o sestřelu (na stejném místě, ve stejný čas) ukrajinského armádního letadla, snaha ztížit vyšetřování hned na začátku. Velká část lidí si tak, z těchto střípků, poskládala ucelený obrázek a tvoří druhou skupinu.

Třetí skupina obviňuje ukrajinskou vládu, respektive jí podřízenou armádu. Protože pro toto tvrzení neexistují žádné důkazy a z logiky daných skutečností nedává žádný smysl, začínají tito podporovatelé rozbití svobodné Ukrajiny vymýšlet své teorie, nepodobné teoriím skupiny první. Při zprávě, že španělský kontrolor (údajně) prohlásil, že airliner sestřelila ukrajinská stíhačka, se rozumnému člověku jen nadzvedne koutek v náznaku lehkého úsměvu. Přihlouplé teorii o záměně letadla se speciálem V. Putina už jen kroutí hlavou. Ale poslední „výplod“ jednoho zdejšího blogera o tom, že za sestřel mohou agenti dosazení mezi separatisty Kyjevem..... Škoda slov.

Všechny strany konfliktu hovoří o nezávislém vyšetření incidentu. Je otázkou, zda-li budou objasněny úplně všechny skutečnosti. Ale jasné je, že viník určen bude. V našich končinách však těžko někoho přesvědčí. První to označí za podvrh nastrčený ilumináty, CIA,... Druzí o „střelcích“ nepochybují a třetí by k uznání, pro ně nepříjemné, pravdy nepřesvědčilo vůbec nic.

Otázka k zamyšlení pro „obhájce“ separatistů: celý prostor východní Ukrajiny je dokonale monitorován nejen tajnými službami RF, ale i radarovými systémy. Kdyby za útokem opravdu stál Kyjev, nemyslíte, že by o této skutečnosti Moskva velmi ráda předala světu důkazy?

PS: argument „za půl roku separatisté nezavraždili ani jednoho civilistu, tak proč by teď začínali?“ ukazuje na elementární neznalost problematiky nebo na řízenou propagandu. Každopádně se zdravým úsudkem nemá nic společného.

Autor: Milan Mrkáček | karma: 18.72 | přečteno: 994 ×
Poslední články autora