Milan Mrkáček

Rohožka z české vlajky a český nacionalismus

25. 06. 2014 19:15:09
Na Slovensku proběhla výstava kde jako "exponát" byla použita česká vlajka v roli rohožky - prý jde o umění. ČR si stěžovala - výsledek: jsme nacionalisté....

Za umění se dá dnes považovat kde co. Ale položit vlajku nějakého státu před dveře místo rohožky a tvrdit, že jde o umění? Nevím, asi jsem naivní, ale považoval jsem za umění obraz, sochu, fotku,... Zkrátka něco, co musí člověk vytvořit. Autor, který dílo tvoří prostě musí něco umět - a výsledek je pak právě UMĚNÍ. Ale položit cokoliv před dveře a tvrdit, že jde o umění..... Autor, výtvarník Dalibor Bača, má tedy celkem lehkou práci - stačí mu cokoliv kamkoliv položit a má hotovo = umění.

Chápu, že autorovi, v tomto případě, šlo o vyvolání vášní. To se mu povedlo. Naše velvyslankyně na Slovensku (paní L. Klausová) se proti "dílu" ohradila. Člověk by očekával jako reakci omluvu - prosté: "Sorry, trochu jsem přestřelil a omlouvám se". Ale realita je jiná. Aktivista Dalibor Bača obvinil velvyslankyni z nacionalismu! Silná káva.

Myslím, že žádnému státu na světě by se nelíbilo podobné "užití" jeho vlajky či symbolu. Sám autor by asi také neskákal radostí, kdyby k této události došlo obráceně a nějaký český "umělec" vytvořil podobné "umění" použitím vlajky SR.

A neomlová ho ani, dost pitomé, vysvětlení, že jde o vlajku Československa. Tedy státu, který už neexistuje. ČR prostě vlajku převzala, z čehož autor může být rozezlen (a možná, že i oprávněně), ale musí respektovat, že tato vlajka je v současnosti vlajkou existujícího státu.

Jako perličku na závěr tento aktivista uvádí, že několik kulturních institucí na Slovensku, ale i v ČR (!!!), by mělo maketu naší vlajky (položenou na zemi) instalovat ve svých prostorách jako projev solidarity s autory výstavy. No, drzost (a blbost) světem vládne.

PS: jestli jsem opravdu nacionalista, protože mi vadí zneuctění české vlajky, tak tedy ANO - jsem NACIONALISTA!

Autor: Milan Mrkáček | karma: 29.97 | přečteno: 1247 ×
Poslední články autora